Návštěva ateliéru Jerzyho Fobera

11.02.2011 16:00

Na pátek 11. února 2011 se podařilo - v podstatě ze dne na den - zorganizovat návštěvu ateliéru Jerzyho Fobera, sochaře a profesora na Instytutu Sztuki v Cieszynie.

Fober se narodil v roce 1959, studoval ve Warszawě v letech 1979-84. V Cieszyně bydlí, tvoří i vyučuje. Ateliér má poblíž Studně tří bratří v nízké řadové budově s rozhledem na Olzu a Český Těšín. Ve svém díle se věnuje existenciální tematice, inspiruje se Biblí, mytologií či literaturou. Dřevo jako materiál je mu vlastní proto, že je to pro náš kraj nejpřirozenější materiál, narozdíl od kamene. Z materiálu vychází, z jeho "vad" dělá vyjadřovací prostředek. Nepoužívá však dřevo čisté, podle potřeby výrazu jej různě doplňuje.

Ateliér má Jerzy Fober uzpůsobený i na přebývání a pohodlné přespávání, bydlí však jinde. Vstupní místnost upravuje, aby mohla sloužit jako malý výstavní prostor (z ní přinášíme i následující fotografii). Druhá místnost je přímo Foberovou pracovnou, krb v ní vytváří mimořádně příjemnou atmosféru. Některá díla má Fober přímo v ateliéru vystavena a mohli jsme je proto shlédnout. Jejich autor je člověkem velmi sdílným, poutavě nám vyprávěl o své cestě od dětství k umělecké zralosti i o inspiračních zdrojích, byl otevřen i debatě o širší umělecké tematice.

 

Jerzy Fober a Petr Boreček

text a foto Jan Nowak

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.