Výstava fotografií Homo industria Pavla Zubka

02.03.2018 07:00

Výstava byla zahájena vernisáží v Domě s pečovatelskou službou Senior v Bystřici v pátek 2. března 2018, probíhala do 20. dubna.

Pavel Zubek (nar. 1969) se fotografii věnuje více než 25 let, začínal na klasickém kinofilmu s fotoaparáty Yashica a Zenit. S příchodem prvních digitálních zrcadlovek analog opustil. Nyní fotografuje s Canon 5D Mark III. Zubek je samouk a považuje se za amatéra, i když vlastní fotografickou živnost, která však není jeho hlavním zaměstnáním. Je členem Svazu českých fotografů.

Poté, co si uvědomil, že by se měl vyhranit na jeden styl fotografie, se začal prosazovat na republikové a později i evropské scéně. Industriál se stal jeho zálibou i múzou. Zhruba před deseti lety začal fotografovat v Třineckých železárnách a postupně navštívil hutě, slévárny, doly či dělnické kolonie téměř v celé Evropě, nevyjímaje největší evropskou průmyslovou oblast Donbas na Ukrajině a jádro průmyslové revoluce v Rusku – Ural a západní Sibiř. Podařilo se mu zdokumentovat i práci slévačů ve Vietnamu.

Výsledkem jeho práce jsou webové stránky www.pavelzubek.cz, ale i výstavy fotografií v ČR a Polsku či besedy s promítáním. Ve spolupráci s Třineckými železárnami vydal knihu WERK objektivem Pavla Zubka, která mapuje jeho osmileté fotoseance v tomto podniku. Zubek také vyhrál několik fotografických soutěží.

Výstava HOMO INDUSTRIA je složena z jakýchsi tří bloků věnujících se člověku v pracovním prostředí. Nosnou částí výstavy jsou portréty, které nelze jen tak lehce udělat, protože se zaměstnanci různých továren prostě fotografovat nechtějí. V druhé třetině se divák může podívat do samotného výrobního procesu, kde je člověk zasazen přímo do výroby nebo dokonce sám něco tvoří. Poslední ukázkou je člověk položen do PROSTORU, kde jakoby přímo ani nebyl, ale přesto je jeho přítomnost nutná, jelikož právě on řídí ta monstra, která mu pomáhají vyrobit železo, ocel a následné produkty z těchto komodit.

 
Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.