Výstava fotografií - Jan Kufa Kičeřok

13.07.2011 17:00



O prázdninách roku 2011 vystavoval v Domě s pečovatelskou službou Senior pod patronací Klubu přátel umění v Třinci jablunkovský fotograf Jan Kufa. Milovníci fotografie si zde mohli přijít pro poučení i pro zamyšlení. Nebyli zklamáni, protože obojí zde bylo zastoupeno v plné míře.

Jan Kufa není v našem regionu neznámý pojem. Dokonce se ani na region nemusíme omezovat, jeho fotografie se objevuji na výstavách po celé republice. Objevily se i v prestižní výstavní síni Chagall v Ostravě.

Dílo Jana Kufy bych rozdělil do dvou kategorií. Ta první je nehmotného charakteru a spočívá v jeho schopnosti pracovat ve prospěch někoho jiného, mít radost z úspěchu přátel nebo nějakého většího celku. Míním zde především jeho dlouhodobé působení ve Fotoklubu Jablunkov, který i jeho zásluhou patří mezí špičky v České republice. Uplatňuje zde své organizační schopnosti, nezkrotnou energii a také komunikační dovednosti.

Ta druhá je jeho dílo samotné. Fotografuje krajinu, reportáž, přírodu, ale v poslední době hlavně portrét. Fotografování portrétu je dosti obtížné a ne každý má předpoklady, aby zde dosáhl úspěch. Vyžaduje, aby umělec dokázal navázat se svým modelem bezprostřední kontakt a důvěru, aby uměl svůj model odpoutat od samotného fotografování, protože model většinou ve snaze vypadat na fotografii čím jak nejlépe nasadí ztvrdlý úsměv, připomínající škleb. A to je parketa Jana Kufy, který prostřednictvím svých komunikačních schopností dokáže svůj model uvolnit a připravit pro snímání. Portrét vyžaduje vytříbený cit pro výběr modelu. Zde také autor prokazuje neobyčejný talent a cit. Ve většině případů si vybírá lidi, kteří již mají  do obličejů vyryt svůj životopis. Ne napudrované tvářičky modelek, ale drsné tváře, rozbrázděné vráskami svých útrap, podávajících svědectví o pravdě  života. Nechybí zde však ani mládí a jemnost. Pozorný divák postřehne, jak dovedně Jan Kufa pracuje se světlem, pozadím, kompozicí, aby jeho lidé odhalili svou psychiku a podali nám své sdělení o životě samotném.

Na výstavě jsou všechny fotografie černobílé. Více diváka odtahují od reality a dávají vyniknout hodnotám abstraktnějším, na které klade autor důraz. Většina fotografií je na výstavě prezentovaných je nafotografována analogově, tedy na film. I když se tomu Jan Kufa dlouho bránil, přeci jenom podlehl digitalizaci a některé fotografie už jsou nafoceny digitálně. V obou případech mají velmi dobrou technickou kvalitu. Jan Kufa si vytříbil velmi jednoduchou, takřka minimalistickou formu pro své fotografie. K portrétům nepřidává žádné jiné atributy, nevodí své modely do atraktivního prostředí, nepoužívá ateliér ani umělé osvětlení, přesto mají jeho portréty velkou sílu výrazu a přesvědčivost. Toho dosáhnout není snadné, a proto je Jan Kufa tím, čím je.
   
Mgr. Jan Bocek

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.