Výstava obrazů Dariny Krygiel

12.01.2018 17:00

Výstava byla zahájena vernisáží v Domě s pečovatelskou službou Senior v Bystřici v pátek 12. ledna 2018. Trvala do 23. února.

Darina Krygiel žije a pracuje v Havířově. Vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Brně, je také absolventkou oboru výtvarné výchovy Slezské univerzity v Cieszyně (Polsko). Věnuje se hlavně ilustraci pro děti, malování obrazů a také propagační grafice.

Pro své obrazy používá kombinovanou technikou, která je spojením kresby a malby. Inspirací jsou často rostlinné motivy, které přizpůsobuje vlastní fantazii, ráda také využívá různé geometrické tvary. Nevyhýbá se žádné barvě, i když pro jeden obraz volí maximálně dva barevné tóny. Obrazy vznikají většinou na základě přesné představy, samotné malování bývá nezřídka kopírováním vlastní vize. Stává se, že autorka bývá vtažena do magického prostoru obrazu, kde čas a okolí nejsou důležité a dílo se tvoří „samo“.

Důležitou součástí činnosti Dariny Krygiel je tvorba pro děti. Dlouhodobě spolupracuje s časopisem pro děti Jutrzenka, tvořila také pro časopisy Pojď si hrát a Pastelka. S ilustracemi Dariny Krygiel je možné se setkat i v knížkách pro děti. Pro nakladatelství Albatros vytvořila ilustrace k leporelům Kutálí se ze dvora a Žába leze po žebříku, koncem listopadu 2017 v Albatrosu vyšla nejnovější publikace pro děti Ťapka, kočka stěhovavá. Významná je také spolupráce s nakladatelstvím Advent Orion se sídlem v ČR i na Slovensku (Žabka Kuňka a rybníček Kvákykvák, U nás doma, Ztratený kl'účik, Emka a lesné zvieratká, V záhrade).

Ilustrovala také několik publikací pro Klub přátel polské knihy, velkou mírou se podílela na různých projektech Polského pedagogického centra v ČR.

Více na webových stránkách autorky darina.krygiel.cz.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.