Výstava obrazů - Jitka Gřešková

16.11.2011 17:00


Karvinská výtvarnice Jitka Gřešková představila své obrazy v bystřické Galerii Šíp na konci roku 2011. Je absolventkou grafické školy a výtvarnictví je také její profesí. Vystavila především své olejomalby, ale nechyběly ani kresby.

Už první dojem z výstavy nám napovídá, že se zde nebudeme zabývat těžkými filozofickými úvahami, ale naopak se ponoříme do světa tvarů a barev vybavujících v našem nitru pozitivní asociace. Je zde něco na způsob francouzského fauvistického malíře Henri Matisse, který o svých obrazech říkal, že mají sloužit k vytváření pohody a relaxace. Také Jitka Gřešková svými obrazy vytváří pozitivní atmosféru a přispívá k malému zastavení a sympatickému občerstvení naší uspěchané a vystresované duše.

Na výstavě se setkáváme s obrazy malovanými v realistickém pojetí a také s obrazy tvořenými s určitou mírou stylizace až abstrakce. Nicméně i v té abstraktní malbě najdeme, třeba v potlačené podobě, realistický prvek. Jakoby se autorka nemohla závislosti na realitě zbavit. Domnívám se, že by to mnohdy bylo ku prospěchu věci.

Na vernisáži se Jitka Gřešková představila jako veselá extrovertní povaha, což je předpoklad výrazné a čisté barevnosti v tvorbě takto orientované osobnosti. A opravdu takové barvy zde nacházíme, zvláště obliba modré barevnosti je výrazná. Často ji kombinuje v symbióze s bílou barvou a zdůrazněním černou v nejtmavějších částech obrazu. Přechody od světlých částí k tmavým vytváří plasticitu a prostor. Všechny stylizované obrazy jsou tvořeny úspornými až minimalistickými prostředky a větší škálu barev a barevných odstínu si dovoluje až v tvorbě realistické. Tato tvorba je téměř výhradně zastoupena tématikou květin a jen okrajově v tvorbě figurální. Květiny umocňují  příjemnou atmosféru ve výstavní síni. Figurální tvorbu představuje autorka v ženských aktech, zase výrazně stylizovaných a zasazených do abstraktního prostoru. Kresba těchto aktů je provedena tvrdou a pevnou linkou prozrazující jistotu.

Výstava zaujme i diváka, který není příliš zběhlý v současném umění a také toho, který nemá v oblibě různé destruktivní formy, tak často představované ve výstavních síních. Je to výstava pohodová a výrazně pozitivní.

Napsal Mgr. Jan Bocek

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.