Výstava obrazů - Josef Novický - 60 let v Třinci

06.06.2011 16:30

V galerii Trisia vystavuje od 6.6. známý třinecký výtvarník Josef Novický. Výstava je spojena s předáním Ceny města Třince za jeho dlouholetou činnosti v oblasti výtvarného umění v Třinci. Je výtvarníkem neobyčejně činorodým, kromě své tvorby se snaží i o rozvoj výtvarné kultury v Třinci, byl zrodu výtvarných uskupení , které působily v našem regionu, naposledy u vzniku Klubu přátel výtvarného umění v Třinci

Výstava má retrospektivní charakter a ukazuje umělcovo dílo v celém svém rozsahu. Překvapuje množstvím nápadů a výtvarných technik, množstvím témat i výtvarných směřování. Svědčí o neobyčejné umělcově kreativitě, která ho neopouští ani ve zralém věku a nutí ho k novým hledáním a experimentům. Jeho tvorba je zde zastoupena od klasických krajin, většinou s tématikou Beskyd, až po ryze abstraktní tvorbu.

Jak jsem již uvedl, krajinářská tvorba je zaměřena především na naši beskydskou oblast. Krajiny jsou zachycovány ve své tradiční až idealizované podobě, tedy bez dnešních silně rušivých prvků, jakými jsou elektrické dráty, sloupy atd. v popředí většinou obohaceny o tradiční lidovou architekturu, harmonizující s přírodou. Jsou malovány vynikající technikou štětce, která dokazuje naprostou řemeslnou dokonalost. Totéž platí o barvě, která je v těchto obrazech pokládána s temperamentním expresionistickým zápalem. Kromě techniky „a la prima“ v některých obrazech nanáší tenké lazury a tím obohacuje barevnou škálu. Krajiny mají impresionistický nádech a často nás okouzlí svou atmosférou v různých ročních obdobích. I v krajinách objevujeme tvořivý prvek, především ve velkém množství barevných odstínů a jejich kombinací vždy dokonale sladěných v jeden harmonický celek, přitom celkový kolorit je u každého obrazu jiný. Druhou oblíbenou krajinářskou oblastí Josefa Novického jsou Benátky. Očarovaly ho kanály s gondolami, neopakovatelnou architekturou i ruchem okolo nich. Autor se zde dokázal zbavit popisnosti a vytáhl ze složitého tématu to podstatné a výtvarné. Výsledkem je obraz neopakovatelné atmosféry tohoto zvláštního a krásného města.

Další částí výstavy jsou obrazy s poněkud složitější charakteristikou, ve kterých nás Josef Novický zavádí do prostředí mezilidských vztahů, sociálních asociací a témat. Jsou charakteristické silně strukturovanou malbou a zjednodušenou, až geometrickou stavbou. Strukturální povrch obrazů podporuje záměr autora a vnáší do vnímání obrazů další prvek – hmat. Tuto techniku nazvali francouzští modernisté „beau matérie“ a divák má nutkání si na takový obraz sáhnout, pohladit ho. Často se pak strukturální malba používala v abstraktní tvorbě a informelu. V těchto obrazech se objevují stylizované postavy v abstraktním prostředí působící dojmem osamělosti a opuštěnosti, tedy v poloze mnohdy označované jako existenciální. Nebyl by to Josef Novický, aby i do této oblasti nevnesl něco nového. V poslední době přešel od malby strukturální k technice lehké, lazurové malby, kde se barevná lazura rozlévá a různě prolíná po ploše, vytváří měkké přechody, mísí se se sousední barvou a vytváří nové barevné prostory. Do těchto lazur pak zasahuje vrypy a otisky, nebo jistou rukou vede kreslenou linku. Tyto obrazy působí vzdušně a lehce, lahodí oku diváka. Touto technikou maluje i další okruh obrazů, které souvisí s jeho zálibou, jazzovou hudbou, kterou také aktivně provozoval.

Josef Novický ve svých obrazech realizoval celou galerii výtvarných směrů a proudů v moderní malbě od impresionistického pojetí krajin, přes náznaky kubismu, surrealismu, expresionismu až po abstrakci. Dokonce na výstavě objevíme i letristický obraz. Dovede využít celou škálu vydobytků moderní malby, aby dokonale vyjádřily jeho výtvarný záměr.

Obrazy Josefa Novického mají široký záběr. Jsou čitelné v prvním i druhém plánu, srozumitelné pro laika i profesionála. Jsou fyzicky krásné, uspokojí oko i ducha. Vznikají na základě jeho individuální autorské vizuální reference, stávají se bezprostředním záznamem o světě zprostředkovaných zkušeností, postihují a odráží osobnost umělce, jakým Josef Novický je. Stávají se trvalou hodnotou pro diváka a také pro město a region, ve kterém žije a tvoří. Je záslužné, že zastupitelé města ocenili jeho činnost a práci Cenou města Třince. Jeho dílo obohacuje a povznáší každého z nás.

Jan Bocek

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.