Výstava smaltů Jany Hradilové

04.05.2017 17:00

Výstava byla zahájena vernisáží v Domě s pečovatelskou službou Senior v Bystřici ve čtvrtek 4. května 2017, trvala do 29. června.

Jana Hradilová se narodila ve Frýdku-Místku v roce 1966, absolvovala Pedagogickou fakultu v Ostravě (obor český jazyk a literatura – výtvarná výchova pro 5. – 12. ročník). Působí jako pedagožka ve Frýdku-Místku. Ve své výtvarné činnosti se nejdříve zaměřila na kombinované textilní techniky, ale po seznámení s technickým smaltem se této technice intenzivně věnuje od roku 2011. V její tvorbě převažují krajinné motivy.

„Smalt jsem měla dlouho spojený se středověkým šperkem nebo s jeho současným využitím v průmyslu – vany, sektorové kuchyně, hrnce. Až časem jsem pochopila, že není smalt jako smalt. To když jsem viděla výstavu smaltovaných obrazů na frýdeckém zámku a později dostala možnost si vyzkoušet, jak se se smaltem vlastně pracuje. A po prvních rozpačitých pokusech jsem zjistila, že mě tato technika „sežrala“. Tolik možností, tolik technologických postupů, tolik místa pro experiment – a tolik přesně daných regulí, které je radno dodržovat! Potkávání se s ohněm v peci, dosti fyzicky náročná práce s velkými formáty plechů a do toho jemnost a průsvitnost smaltových vrstviček, neboť smalt je v podstatě sklo. Umí být tvrdé, nepřístupné, ale i lehounké, veselé, ukáže jen to, co chce – tak jako lidé či krajina kolem nás a v nás. Myslím, že v této chvíli už to není boj s materiálem, spíš domluva – co mi dovolíš, co už ne? Chci mít možnost si ještě dlouho takto povídat.“

Od roku 1994 se účastnila řady kolektivních výstav, smalty vystavuje od roku 2014. Byla přizvána k účasti na 15. mezinárodním sympoziu Frýdlantský umělecký smalt v roce 2014, účastnila se sympozií Beskydské smaltování 2015, 2016 ve firmě Beskyd ve Frýdlantu n. O., vystavovala na 8. mezinárodním trienále smaltu Frýdek-Místek 2015, svou tvorbu představila na kolektivních výstavách i jinde v ČR (např. Studénka – Smalty v Krytu 2015, Umění ohně v IC Zvonice Soláň 2016, Orchard Gallery Ostrava 2016) i v Polsku (Galerie Obok – Tychy 2015). Některé její práce jsou ve firmě Beskyd či ve Frýdlantu n. O. Je členkou spolku DUS Frýdlant n. O., vede workshopy zájemců o výtvarnou práci s technickým smaltem.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.