Výstava smaltů Jany Hradilové

09.01.2019 17:00

Výstava byla zahájena vernisáží v Domě s pečovatelskou službou Senior v Bystřici ve středu 9. ledna 2019 a potrvá do 1. března.

Jana Hradilová se narodila ve Frýdku-Místku v roce 1966, absolvovala Pedagogickou fakultu v Ostravě (obor český jazyk a literatura – výtvarná výchova pro 5. – 12. ročník). Působí jako pedagožka ve Frýdku-Místku. Ve své výtvarné činnosti se nejdříve zaměřila na kombinované textilní techniky, ale po seznámení s technickým smaltem se této technice intenzivně věnuje od roku 2011. V její tvorbě převažují krajinné motivy.

„Po rušných dnech, ve kterých jsem obklopena spoustou lidí, ráda utíkám k soustředěné výtvarné práci, kdy jako mávnutím kouzelného proutku zmizí běžné povinnosti a starosti a já zůstávám sama se svými pocity, s prázdnou černou plochou plechu a kelímky smaltů. To dotýkání se studeného kovu, první čištění plochy a rozlití první vrstvičky smaltéřské břečky – to jsou neopakovatelné chvíle, kdy „nevidím, neslyším“, co se děje kolem, kdy je jenom myšlenka a materiál, kdy se ve mně všechno upíná k té jediné barevné skvrně, která si přivolává další a další … Krajiny bez lidí, které si dýchají po svém, které jsou povzneseny nad naše hemžení, krajiny, jejichž barvy se proměňují stejně rychle jako nad nimi plující oblaka. Ta volnost trávy ve větru a zároveň tíha mokré hlíny … voda, hlinka, sklo a oheň … to je smalt.“

Od roku 1994 se účastnila řady kolektivních výstav, smalty vystavuje od roku 2014. Byla přizvána k účasti na 15. mezinárodním sympoziu Frýdlantský umělecký smalt v roce 2014, účastnila se sympozií Beskydské smaltování 2015, 2016, 2017, 2018 ve firmě Beskyd ve Frýdlantu n. O., svou smaltéřskou tvorbu představila na kolektivních výstavách ve Frýdku-Místku, Studénce, Soláni, Ostravě, Mohelně, Bzenci či Brně. Některé její práce jsou rovněž vystaveny ve firmě Beskyd či v KD ve Frýdlantu n. O. Je členkou Dílny uměleckého smaltu, spolek, Frýdlant n. O., vede workshopy zájemců o výtvarnou práci s technickým smaltem.

Tato výstava je již druhou výstavou Jany Hradilové v Galerii Šíp, první proběhla na jaře roku 2017.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.